»In vendar, ta skopa prhka gorska prst skriva v sebi čudno čudežno moč –
le za ščepec jo je v skalni poki in že iz nje požene prelestna roža…« (Franc Černigoj, iz zbornika Mati Gora)

Nad Vipavsko dolino se dviga Trnovska planota; domačini naseljenemu delu planote, vasem Predmeja, Otlica, Gozd in Kovk, rečejo Gora. Tam gori na Gori čas teče drugače; skozi dobrih štiristo let, odkar je naseljena, so Gorjani ustvarili izjemno bogato ljudsko izpovedovanje. Dan bomo popestrili še z obiskom Ajdovščine in tamkajšnje Pilonove galerije. Prisluhnili bomo tipični govorici domačinov, okusili domače jedi, ob lepem vremenu uživali v doslej neznanih, prelestnih razgledih in se prepustili odlični vipavski vinski kapljici.

Veno Pilon v AJDOVŠČINI, GORA in vipavska vinska tradicija

SREDA, 8. julij 2020

Odhod avtobusa ob 7. uri izpred AP v Mlinski ulici v Mariboru in vožnja mimo Ljubljane v Vipavsko dolino do Ajdovščine. Sprehodili se bomo po središču mesta in okoli obzidja Castre ter spoznali vso pestrost ajdovske arhitekture. Znano je, da je bila 5. maja 1945 prav v Ajdovščini ustanovljena prva slovenska vlada po drugi svetovni vojni. V Pilonovi galeriji si bomo ogledali Pilonova umetniška dela in nekaj biografskega materiala o tem velikem slovenskem umetniku, Pilonovo zbirko fotografij ter občasno razstavo. Sledi vožnja na Goro, do turistične kmetiji na Sinjem vrhu. Kmetija je med drugim znana tudi po umetniških kolonijah; imajo stalno zbirko kmečkega orodja ter mnogo umetnin, ki so jih umetniki zapustili kmetiji. Tukaj na 1000 metrih nadmorske višine, s čudovitim razgledom na Vipavsko dolino, se bomo okrepčali z domačim kosilom. Nato bomo v spremstvu domačina, literata Franca Černigoja, spoznavali Goro in Gorjane (Predmeja, Otlica, Kovk,…). Spustimo se v dolino ter se ustavimo na družinski vinarski kmetiji, kjer bomo degustirali vipavska avtohtona vina (4 vzorci in penina, prigrizek), ki so zadnja leta spremljava tudi najbolj petičnim menijem. Ogledali si bomo več kot 300 let staro vinsko klet in prisluhnili zgodbi vinarskega posestva. Vožnja proti domu in prihod v Maribor okoli 22. ure.

CENA:
87 EUR Pri najmanj 30 potnikih
97 EUR Pri najmanj 25 potnikih

Cena vključuje: avtobusni prevoz, cestnine in parkirnine, vstopnino v Pilonovo galerijo in strokovno vodenje po razstavi, lokalno obarvano kosilo na turistični kmetiji, lokalni vodenji po Ajdovščini in na Gori, ogled kleti in vinska degustacija (4 vzorci vina, penina in prigrizek), vodenje in organizacijo izleta, ddv po Zddv.

PRIJAVA IN PLAČILO:
Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest oziroma najkasneje do 24. junija 2020. Ob prijavi je treba poravnati najnižjo predvideno ceno celotnega izleta (87 EUR) in morebitno odstopnino (10 EUR).

!!! Zaradi prilagojenega načina dela agencije je plačilo treba poravnati:

• preko E-banke ali položnice na TR: SI56 6100 0000 6058 870 (Referenca SI00 08072020) ali
• z gotovino na sedežu Agencije M (pisarna bo odprta do julija le ob sredah (10.6., 17.6., 24.6., 1.7.) med 9. in 12. uro ter med 13. in 16. uro)!

ODSTOPNINA: Zavarovanje morebitne odpovedi v primeru dokumentirane višje sile (bolezen/smrt potnika ali člana ožje družine). Če se za odstopnino ne bi odločili, veljajo za odpoved Splošni pogoji Agencije M.
MOREBITNA ODPOVED POTOVANJA ALI SPREMEMBA CENE se izvajata v skladu z 900. in 902. členom Obligacijskega zakonika. Splošni pogoji poslovanja Agencije M so sestavni del programa. Na voljo so na sedežu in na spletni strani agencije.