»Nekega dne bomo zelo ponosni,

da je za časa našega življenja bilo zgrajeno nekaj,

o čemer bodo ljudje govorili čez petdeset in sto let.« (Angela Merkel ob otvoritvi »Elbphilharmonie«, jan. 2017)

Veliko potovanje po Nemčiji – HAMBURG 2022

Opera Figarova svadba v Državni operi in koncert v Filharmoniji na Labi

8 dni, 7. – 14. junij 2022

1. dan, 7.6.2022: MARIBOR – WÜRZBURG (V)

Ob 6. uri odhod izpred AP na Mlinski ulici v Mariboru in vožnja preko Avstrije v Nemčijo, mimo Passaua, Nürnberga do Würzburga. To barvito bavarsko mesto ima izjemno lepo lego ob reki Majni. V II. svetovni vojni je bilo v samo 20 minutnem bombnem napadu porušeno v kar 80 odstotkih. Danes ponovno kaže predvojno podobo, študenti mu dajejo pridih živahnosti, okoliški vinogradi pa romantično scenografijo. Vstopili bomo v mogočno baročno Rezidenco Würzburg, ki je bila zgrajena v 18. stoletju za škofovskega princa in je danes uvrščena na Unescov seznam kulturne dediščine. Izjemno je stopnišče, nad katerim se nahaja največja freska na svetu (delo Giovanni Battiste Tiepola), ki upodablja alegorije štirih takrat znanih kontinentov. Po ogledu sprehod po mestnem središču. Vožnja do hotela. Nastanitev, večerja in nočitev.

2. dan, 8.6.2022: WÜRZBURG – CELLE (Z, K)

Po zajtrku nadaljujemo pot proti severu in se zgodaj popoldan ustavimo v šarmantnem spodnjesaškem mestecu Celle, v bližini Hannovra. Od 14. do začetka 18. stoletja bil Celle rezidenca lüneburške veje grofov Braunschweig-Lüneburg, rodbine Welf. Sprehodili se bomo po zelo slikovitem srednjeveškem mestnem središču, kjer stoji še približno 400 pol lesenih hiš (t.i. Fachwerkhäuser ali predalčje), videli bomo staro mestno hišo, mestni grad in mestno cerkev. Na poznem kosilu se bomo okrepčali v eni izmed restavracij v središču mesta. Vožnja do hotela, nastanitev, nočitev.

3. dan, 9.6.2022: CELLE – LÜNEBURG – HAMBURG (Z, K)

Vožnja do Lüneburga, mesta ki je nekoč pripadalo hanzeatski zvezi. Skozenj teče reka Ilmenau, pritok reke Labe, po kateri so nekoč iz mesta z ribiškimi ladjami tovorili sol v druga hanzeatska pristanišča. Staro mestno jedro (Altstadt) leži namreč nad nekdanjim rudnikom soli, zaradi katere je mesto pravzaprav obogatelo. Tako srečamo v mestu podoben fenomen kot v Tuzli: na določenih mestih se mesto zaradi izkopavanj pogreza. Ogled starega mestnega jedra in skupno kosilo v eni od mestnih  restavracij, nato vožnja do Hamburga. Popoldan izkoristimo za pridobivanje prvega vtisa o »nemških vratih v svet«, kot pogosto zaradi pomembne pristaniške dejavnosti imenujejo Hamburg. Avtobusna krožna vožnja po mestu s postanki in nekaj prostega časa za samostojno uživanje mesta. Vožnja do hotela, nastanitev, nočitev.

4. dan, 10.6.2022: HAMBURG (ogled opere Figarova svatba v Državni operi) (Z, K)

Dopoldan bomo občudovali arhitekturo mestnega središča, ki na vsakem koraku spominja na arhitekturo italijanskih mest. Zanimiv je predel okoli veličastne neorenesančne mestne hiše s prostranim trgom in borzo. Hamburg je v 19. stoletju popolnoma pogorel, v II. svetovni vojni pa je bil močno bombardiran, zato je od nekdanjega srednjeveškega jedra ostalo le malo. A nam predel okoli Deichstrasse kljub temu pokaže njegovo baročno podobo. Skupno kosilo v eni izmed hamburških restavracij. Sprehodili se bomo tudi po nekdanjem predmestju St. Pauli, ki je najbolj znano po razvpiti ulici Reeperbahn. To je območje živahnih nočnih klubov in barov, gledališč, erotičnih klubov in bordelov; tukaj je v šestdesetih letih zaslovela tudi skupina najstnikov iz Liverpoola, slavnih The Beatles. Osupljivi so pogledi na hamburško pristanišče, ki živi 24 ur na dan in obsega približno desetino celotnega Hamburga. Vrnitev v hotel, kratek počitek. Ob 19.30 ogled opere Figarova svatba (W. A. Mozart) v Državni operi, ki je bila leta 1943 v zračnem napadu porušena, a zgrajena na novo leta 1955. Po ogledu opere vrnitev v hotel in nočitev.

5. dan, 11.6.2022: HAMBURG – SCHWERIN – LÜBECK – HAMBURG (Z, K)

Po zajtrku vožnja proti vzhodu do mesteca Schwerin, ki se nahaja v zvezni državi Mecklenburg-Predpomorjanska. Mesto leži med številnimi jezeri, znano je predvsem zaradi romantičnega gradu (na otočku jezera Schwerin), ki si ga bomo tudi ogledali. Sprehodili se bomo po starem delu mesta, katerega zgodovinske stavbe so v glavnem preživele II. svetovno vojno. Zgodaj popoldan se z avtobusom odpravimo v bližnji Lübeck. Skupno kosilo, nato sprehod po tem očarljivem mestu, ki je ob koncu srednjega veka veljalo za baltsko velesilo in glavno trgovsko središče severne Evrope s sedežem zveze Hansa. Danes je Lübeck znan po svoji gotski opečnati gradnji, zaradi česar je že od leta 1987 pod Unescovo zaščito kulturne dediščine. Videli bomo mestna vrata Holstentor, družinsko hišo Thomasa Manna (z romanom Buddenbrookovi je Mann mesto postavil tudi na literarni zemljevid), stolnico, Katarinino cerkev, znamenito mestno hišo in Marijino cerkev. Po želji boste lahko vstopili tudi v znamenito slaščičarno Cafe Niederegger, kjer prodajajo tipično krajevno slaščico – marcipan. Vrnitev v hotel v Hamburgu in nočitev.

6. dan, 12.6.2022: HAMBURG (koncert v novi Filharmoniji na Labi) (Z, K)

Dopoldan (ob 11. uri) se bomo udeležili 9. koncerta Filharmoničnega državnega orkestra iz Hamburga v novi Filharmoniji na Labi. Nova hamburška filharmonija je delo švicarskega arhitekturnega biroja Herzog & de Meuron in meščani ji ljubkovalno pravijo Elphi. Zgradba je sestavljena iz dveh delov, spodnji je nekdanje skladišče, v katerem so hotel in stanovanja, v zgornjem kristalnem delu pa so koncertne dvorane. Naš koncert se bo odvijal v glavni, veliki dvorani. S ploščadi na vrhu zgradbe se ponuja prekrasen pogled na reko Labo in HafenCity. Po koncertu skupno kosilo. Popoldan si bomo ogledali znameniti hamburški predel, t.i. Speicherstadt – kjer so v 19. stoletju med številnimi vodnimi kanali zrasla ogromna opečnata skladišča. Danes tukaj nastaja »Pristaniško mesto« (HafenCity), sodobni mestni predel z modernimi stanovanji, pisarnami, restavracijami, galerijami, kulturnimi ustanovami, muzeji in s Filharmonijo na Elbi. Vstopili bomo v sodoben Pomorski muzej (odprt l. 2008), pozno popoldne pa si privoščili enourno ladijsko vožnjo med pristaniškimi terminali, tovornimi ladjami, skladišči, privezi in galebi. Vrnitev hotel, nočitev.

7. dan, 13.6.2022: HAMBURG – QUEDLINBURG – BAMBERG (Z, K)

Po zajtrku vožnja proti jugu v deželo Saška Anhalt, do Quedlinburga, kamor bomo prispeli okoli poldneva. To prisrčno mestece je pod Unescovo zaščito; staro mestno jedro z več kot 1200 tipičnimi pol lesenimi hišicami »Fachwerhäuser, izjemna romanska cerkev Sv. Servacija iz 11. stoletja ter renesančni quedlinburški grad z vrtovi. Skupno kosilo v eni izmed mestnih restavracij, nato vožnja proti Bambergu. Nastanitev v hotelu, nočitev.

8. dan, 14.6.2022: BAMBERG – MARIBOR (Z, K)

Dopoldan ogled Bamberga, ki velja za biser med bavarskimi mesti. eži na sedmih gričih, zato se ga je že od nekdaj oprijel  vzdevek “frankovski Rim”. Obdajajo ga bregovi reke Regnitz in je pod Unescovo zaščito. Sprehodili se bomo po mestnem središču, videli Staro mestno hišo na otočku in Zgodovinski muzej (nekdanja škofovska palača), vstopili pa v romansko-gotsko katedralo, bogato s pomembnimi umetniškimi deli (znan je kip Bamberškega jezdeca, ki velja za simbol svoje dobe) ter si po želji privoščili »krigl« piva, ki ga varijo v kar desetih mestnih pivovarnah. Skupno kosilo v restavraciji, nato vožnja proti domu. Prihod v Maribor do 23. ure.

*Legenda vključenih obrokov: Z – zajtrk, K – kosilo, V – večerja

1.090 EUR Pri najmanj 35 potnikih
1.140 EUR Pri najmanj 30 potnikih
1.200 EUR Pri najmanj 25 potnikih

Cena vključuje: avtobusni prevoz, cestnine, parkirnine, 7 nočitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah v hotelih 3* in 4* (doplačilo za enoposteljno sobo je 170 EUR za 7 nočitev), 1 večerjo v hotelu, 7 kosil v restavracijah, enourno ladijsko vožnjo po hamburškem pristanišču, strokovno slovensko vodenje ves čas poti in organizacijo potovanja, DDV po Zddv.

Cena ne vključuje:

  • Vstopnice za operno predstavo Figarova svatba (3. kategorija) in vstopnice za koncert v Elbphilharmonie (1. kategorija), v skupni vrednosti 150 EUR. Nakup samo ene izmed omenjenih vstopnic ni možen!
  • Vstopnin z vodenji (grad Würzburg, grad Schwerin z vodenjem, Pomorski muzej v Hamburgu z vodenjem, cerkev sv. Servacija v Quedlingburgu) okoli 45 EUR.

PRIJAVA IN PLAČILO: Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest oz. najkasneje do torka, 1. marca 2022. Do tega datuma je treba izpolniti prijavnico, plačati varščino oz. prvi obrok (400 EUR), karti za predstavi (150 EUR) in morebitno zavarovanje odpovedi  (57 EUR oz. 64 EUR v primeru enoposteljne sobe). Preostanek plačila približno 21 dni pred odhodom (po prejetju našega končnega sporočila o odhodu) oz. dogovoru.

Plačilo je treba poravnati:

  • s plačilom preko E-banke ali položnice na TR: SI56 6100 0000 6058 870 (Referenca SI00 07062022)
  • z gotovino na sedežu Agencije M (delovni čas ob sredah med 10.00 in 13.00 ali po dogovoru po telefonu)

UKREPI POVEZANI Z EPIDEMIJO COVID-19: Natančno spremljamo vse epidemiološke ukrepe, nasvete in pogoje ob potovanjih, ki se neprestano spreminjajo, tudi glede na državo potovanja. Natančna navodila in informacije v zvezi s tem boste prejeli v sporočilu o odhodu, seveda smo vam za vse informacije na voljo.

ODSTOPNINA: Zavarovanje morebitne odpovedi v primeru dokumentirane višje sile (bolezen/smrt potnika ali člana ožje družine). Če se za odstopnino ne bi odločili, veljajo za odpoved Splošni pogoji Agencije M.

MOREBITNA ODPOVED POTOVANJA ALI SPREMEMBA CENE se izvajata v skladu z 900. in 902. členom Obligacijskega zakonika.

Splošni pogoji poslovanja Agencije M so sestavni del programa. Na voljo so na sedežu in na spletni strani agencije.