– OD

Na Ptuju smo verjetno bili že vsi, a malokdo v ptujskih mitrejih. Kakšno verovanje je to bilo in od kod je prišlo v te kraje, bomo spoznavali »in situ«, na mestu najdb I. in III. mitreja. V Ormožu bomo nazdravili v osrednji prleški vinski kleti, v Varaždinu pa preživeli bogat kulturno predbožični popoldan. Zvečer se bomo v HNK Varaždin prepustili melodijam Mozartove duhovite in vesele spevoigre Bastien&Bastienne.

Doživetij poln predbožični izlet

PTUJ – ORMOŽ – VARAŽDIN (Bastien&Bastienne v HNK Varaždin)

sobota, 4. december 2021

Odhod avtobusa ob 9. uri izpred AP Mlinska v Mariboru in vožnja proti Ptuju. Na Spodnji Hajdini si bomo najprej ogledali I. mitrej, starodavno svetišče, posvečeno bogu sonca, nepremagljivemu Mitri. Svetišče so odkrili leta 1898 in pri tem naleteli na 12 spomenikov izredne arheološke in umetniške vrednosti, med katerimi sta najvrednejša Mitrov bikonosec (edini tak primerek hranijo samo še v pariškem Louvru) ter Mitrovo rojstvo iz skale. Nadaljujemo z ogledom III. Mitreja na Zgornjem Bregu, ki je bil lani obnovljen in velja za največjega. V njem so na ogled njegovi temelji, oltarji, zanimivi reliefi in druge kultne podobe, povezane s kultom. Vožnja do Ormoža, kjer bomo vstopili v osrednjo preleško vinsko klet, ki je v lasti družine Puklavec. Ogled kleti, degustacija ter zdravica prihajajočemu letu! Vožnja do Varaždina, kjer se bomo najprej ustavili v Starem gradu, kjer danes domujejo kulturno zgodovinske zbirke Mestnega muzeja Varaždin. Najdragocenejše so zbirke cehovskih predmetov, pohištva, zgodovinskih portretov, orožja, slik, ur, porcelana in stekla, ter številni drugi predmeti iz vsakdanjega življenja varaždinskega plemstva in bogatega meščanstva. Okoli 16. ure se bomo v lokalni gostilni v središču mesta okrepčali na lokalno obarvanem poznem kosilu. Še kratek sprehod po središču mesta (lokalni vodnik nam bo predstavil srednjeveško in baročno podobo mesta, videli bomo katedralo iz sredine 17. stoletja, mestno hišo in druge palače). Nekaj bo tudi prostega časa za uživanje v predbožičnem utripu. Ob 19.30 se v HNK Varaždin prične spevoigra Bastien&Bastienne, ki jo je Wolfgang Amadeus Mozart napisal pri 12 letih. Gre za duhovito in veselo glasbeno komedijo o dveh mladih zaljubljencih, za katero pravijo, da od 18. stoletja do danes ni izgubila nič živahnosti in svežine. Predstava traja približno eno uro, po koncu vožnja proti Maribori in prihod okoli 23 ure.

CENA:

88 EUR Pri najmanj 35 potnikih
93 EUR Pri najmanj 30 potnikih
98 EUR Pri najmanj 25 potnikih

Cena vključuje: avtobusni prevoz, cestnine in parkirnine, ogled in vinska degustacija v vinski kleti Jeruzalem Ormož (3 sorte vina, kruh, sir), kosilo v Varaždinu, vse vstopnine po programu z obveznim lokalnim vodenjem (I. in III. mitrej na Ptuju, Stari grad v Varaždinu), vstopnica za predstavo Bastien&Bastienne v HNK Varaždin,  vodenje in organizacijo izleta, ddv po Zddv. 

PRIJAVA IN PLAČILO:

Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest oziroma najkasneje do petka, 12. novembra 2021. Ob prijavi je treba poravnati najnižjo predvideno ceno celotnega izleta (88 EUR) in morebitno odstopnino (10 EUR).

Plačilo treba poravnati:

  • Preko E-banke ali položnice na TR: SI56 6100 0000 6058 870 (Referenca SI00 04122021).
  • Z gotovino na sedežu Agencije M po individualnem dogovoru (agencija posluje po prilagojenem delovnem času; prosimo, da preverite kdaj smo v pisarni).

 

!UKREPI POVEZANI Z EPIDEMIJO COVID-19: Natančno spremljamo vse epidemiološke ukrepe, nasvete in pogoje ob potovanjih. Gostje morajo izpolnjevati t.i. PCT pogoj (prebolevnost, cepljenje ali negativen test). Natančna navodila in informacije v zvezi s tem boste prejeli v sporočilu o odhodu, seveda smo vam za vse informacije na voljo.

ODSTOPNINA: Zavarovanje morebitne odpovedi v primeru dokumentirane višje sile (bolezen/smrt potnika ali člana ožje družine). Če se za odstopnino ne bi odločili, veljajo za odpoved Splošni pogoji Agencije M.

MOREBITNA ODPOVED POTOVANJA ALI SPREMEMBA CENE se izvajata v skladu z 900. in 902. členom Obligacijskega zakonika. Splošni pogoji poslovanja Agencije M so sestavni del programa. Na voljo so na sedežu in na spletni strani agencije.