Na našem tradicionalnem avgustovskem glasbenem izletu na Gradiščansko bomo zvečer uživali ob melodijah opere Turandot v nekdanjem rimskem kamnolomu St. Margarethen. Na poti do tja se bomo ustavili na ogledu veličastne in najstarejše cistercijanske opatije na svetu – opatije Rein ter si ogledali zanimivosti mesteca Mürzzuschlag. Vstopili bomo v Muzej Johanna Brahmsa (tukaj je preživljal poletja) ter v Muzej južne železnice. Njen odsek od Mürzzuschlaga prek prelaza Semmering skozi 14 tunelov, 16 viaduktov in več kot 100 obokanih kamnitih mostov do 42 kilometrov oddaljenega Gloggnitza je »tehnološki čudež«, ki je danes na Unescovem seznamu.

Opera TURANDOT v kamnolomu na Gradiščanskem

(na poti ogled samostana Rein in mesteca Mürzzuschlag)

Petek, 6. avgust 2021

Odhod avtobusa ob 8. uri izpred AP Mlinska v Mariboru in vožnja mimo Graza do cistercijanske opatije Stift Rein, ki si ga bomo ogledali pod strokovnim vodstvom. Samostan iz leta 1129 je le nekaj kilometrov oddaljen od Graza in se ponaša s častitljivim nazivom najstarejšega cistercijanskega samostana na svetu. Večina samostana vključno z baziliko je iz leta 1738, ko ga je v baročnem slogu obnovil graški mojster Johann Georg Steng. Notranjost cerkve so krasili številni znani umetniki baroka; tako jo je med drugimi s freskami poslikal tudi dunajski mojster Adam Mölk (njegov je strop Slomškove kapele v mariborski stolnici!). Prav tako bogata je samostanska knjižnica: hrani okoli 100.000 knjig in 400 rokopisov. Po ogledu vožnja proti severovzhodu v Mürzzuschlag, ki leži ob reki Mürz. Malo ljudi ve, da je slavni skladatelj iz Hamburga, Johannes Brahms, tukaj v letih 1884 in 1885 preživljal poletne mesece. V mestu je preživel več kot 9 mesecev in v celoti skomponiral IV. simfonijo v e-molu op. 98 pa tudi preko 30 pesmi in zborovskih skladb. Sprehodili se bomo skozi Brahmsov muzej, ki je leta 1994 prejel Evropsko muzejsko nagrado, in med drugim videli klavir, na katerem je Brahms posnel svoj edini tonski zapis. Popoldan bo namenjen železniški dediščini tega področja. Mürzzuschlag je izhodišče slovitega dela južne železniške proge preko prelaza Semmering. Ta železniški odsek danes velja za tehnični čudež in je pod Unescovo zaščito. Neposredno na železniški postaji Mürzzuschlag se v dveh halah nahaja Železniški doživljajski park. Na zanimivih scenografijah je prikazana zgodovina gradnje odseka čez Semmering, na ogled je stara železniška hala, gradbišče viadukta, parne in električne lokomotive itd. Kosilo s kavo in sladico v prostorih muzeja. Nato panoramska vožnja z avtobusom čez prelaz Semmering, na kateri bomo lahko opazovali potek »Semmerinške železnice«. Ob 20. uri se bomo prepustili glasbenim užitkom: v nekdanjem rimskem kamnolomu Sankt Margarethen, ki slovi po svoji akustiki in čudovitem naravnem ambientu, boste lahko prisluhnili Puccinijevi Turandot. Po predstavi povratek proti Mariboru in prihod v poznih nočnih urah.

CENA:

100 EUR Pri najmanj 30 potnikih
110 EUR Pri najmanj 25 potnikih
120 EUR Pri najmanj 20 potnikih

Cena vključuje: avtobusni prevoz, cestnine in parkirnine, vstopnino in vodenje po samostanu Rein, vstopnino in vodenje po Brahmsovem muzeju, vstopnino in vodenje po Muzeju Južne železnice, kosilo (predjed in glavna jed, sladica, kava) v prostorih muzeja, slovensko vodenje ves čas poti, organizacijo potovanja, DDV po ZDDV.

Cena ne vključuje:

  • Vstopnice za opero TURANDOT. Na voljo imamo tri kategorije kart (odločitev in plačilo ob prijavi):
  • kategorija120 EUR;
  • kategorija80 EUR;
  • kategorija45 EUR

PRIJAVA IN PLAČILO: Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest oz. najkasneje do petka, 18. junija 2021. Ob prijavi je treba poravnati najnižjo predvideno ceno (100 EUR), izbrano vstopnico za opero ter odstopnino po želji (zavarovanje odpovedi – 10 EUR).

!!! Zaradi prilagojenega načina dela agencije je plačilo treba poravnati:

  • Preko E-banke ali položnice na TR: SI56 6100 0000 6058 870 (Referenca SI00 06082021).
  • Z gotovino na sedežu Agencije M po individualnem dogovoru (agencija posluje po prilagojenem delovnem času; prosimo, da preverite kdaj smo v pisarni).
  • Z mobilno banko na telefonu; poslikajte QR kodo, vnesite želen znesek, po potrebi prestavite rok plačila.

!!! UKREPI POVEZANI Z EPIDEMIJO COVID-19: Natančno spremljamo vse epidemiološke ukrepe, nasvete in pogoje ob potovanjih. Ker imamo v programih vključene pogostitve v gostinskih lokalih (notranjost ob slabem vremenu) morajo gosti izpolnjevati PCT pogoj (prebolevnost, cepljenje ali negativen test). Natančna navodila in informacije v zvezi s tem boste prejeli v sporočilu o odhodu, seveda smo vam za vse informacije na voljo.

ODSTOPNINA: Zavarovanje morebitne odpovedi v primeru dokumentirane višje sile (bolezen/smrt potnika ali člana ožje družine). Če se za odstopnino ne bi odločili, veljajo za odpoved Splošni pogoji Agencije M.

MOREBITNA ODPOVED POTOVANJA ALI SPREMEMBA CENE se izvajata v skladu z 900. in 902. členom Obligacijskega zakonika. Splošni pogoji poslovanja Agencije M so sestavni del programa. Na voljo so na sedežu in na spletni strani agencije.