!

»Namesto koga rože cvete, namesto koga sem jaz, čigava koža najbolj diši, čigava pesem rabi moj glas…«,

 poje Vlado Kreslin in prevzame nas melanholija, tako značilna za pokrajino prek Mure. Podali se bomo na martinovanje in vam pokazali morda manj znane kotičke te mile pokrajine: spoznavali bomo zgodovinske in kulturne posebnosti, dvojezičnost in prekmursko govorico, pa tudi kulinariko in vina pokrajine, ki jo je reka Mura stoletja ločevala od preostale Slovenije.

MARTINOVANJE V PREKMURJU

sreda, 17. november 2021

Ob 9. uri odhod avtobusa izpred avtobusne postaje v Mlinski ulici v Mariboru in vožnja proti Murski Soboti, kjer se ob izhodu z avtoceste na kratko (le za fotografiranje) ustavimo pri »prekmurskem morju«, kot številni navdušeni obiskovalci imenujejo odlično urejeno rekreacijsko središče ob nekdanji gramoznici. Ob obali »morja« stoji razstaviščni paviljon EXPANO, nekdanji slovenski paviljon na Svetovni razstavi v Milanu 2015, ki so ga podjetni  Prekmurci pred leti odkupili in v njem uredili interaktivni muzej. Pot nadaljujemo do Martjancev in  vstopimo župnijsko cerkev sv. Martina (je le njegov praznik!); s tem delom se je Janez Aquila 1392 izkazal kot arhitekt, gradbenik in slikar. Martjanško  umetnino domači in tuji strokovnjaki postavljajo ob bok gotskim biserom v Italiji in drugod po Evropi. Nato se bomo podali na Goričko in na gmajni med travniki vstopili v eno izmed dveh slovenskih rotund, imenitno ohranjeno in obnovljeno rotundo sv. Nikolaja v Selu. Po ogledu tega biserčka iz 13. stoletja vožnja prek Prosenjakovcev do Mačkovcev, kjer nas bodo okoli poldneva pričakali v tamkajšnji vinski kleti Marof. »Marof je zgodba o znanju, o drznosti, potrpežljivosti. Zgodba o iskreni skrbi. Za vinograd. Za grozd. Za mošt. Za vino. Za pivca.«, med drugim zapišejo na svoji spletni strani. Po vodenem ogledu po tej imenitni moderni kleti bomo ob narezku domačih mesnin s petimi vzorci vina preverjali, ali prej zapisano drži.  Pot bomo mimo Bogojine nadaljevali do Turnišča in vstopili v prelepo romarsko cerkev Device Marije Vnebovzetne. Pred leti so jo v njenem najstarejšem delu s freskami Janeza Aquile obnovili, njegove čudovite poslikave bomo lahko primerjali s tistimi v Martjancih. Vožnja do Lendave, kjer se bomo ob lepem vremenu po želji povzpeli na stolp Vinarium in uživali v izjemnih razgledih po kar štirih državah; s 53 metri je najvišji stolp v Sloveniji! Obiskanost je presenetila vse in danes stolp velja za »bum« v pomurski turistični ponudbi. Če nam vreme ne bo služilo, pa se bomo sprehodili po središču dvojezične Lendave in prav tu se bo v domači gostilni okoli 18. ure pričelo naše veselo martinovanje. Uživali bomo ob dobri domači hrani – bogati martinovi pojedini. Izjemno strokovno poznavanje vin, žametni glas ter dolgoletne izkušnje v tej vlogi so garancija, da bo naš sveti Martin (gospod Protner) odlično opravil najpomembnejše opravilo tega dne – mošt bo pred našimi očmi spremenil v vino! Prihod v Maribor načrtujemo okoli 22.30.

Cena:

80 EUR Pri najmanj 35 potnikih
85 EUR Pri najmanj 30 potnikov
90 EUR Pri najmanj 25 potnikov

 

Cena vključuje: prevoz z avtobusom, cestnine in parkirnine, oglede po programu, vstopnino za voden ogled rotunde v Selu, voden ogled kleti Marof z degustacijo 5 vzorcev vina z domačim narezkom, bogato martinovo pojedino (4 hodi), vodenje in organizacijo izleta, DDV po ZDDV.

Cena ne vključuje: vstopnine na stolp Vinarium, ki znaša 5 EUR za upokojence

 

PRIJAVA IN PLAČILO:

Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest oziroma najkasneje do srede, 3. novembra 2021. Ob prijavi je treba poravnati najnižjo predvideno ceno celotnega izleta (80 EUR) in morebitno odstopnino (10 EUR).

 

Plačilo treba poravnati:

  • Preko E-banke ali položnice na TR: SI56 6100 0000 6058 870 (Referenca SI00 17112021).
  • Z gotovino na sedežu Agencije M po individualnem dogovoru (agencija posluje po prilagojenem delovnem času; prosimo, da preverite kdaj smo v pisarni).

 

!UKREPI POVEZANI Z EPIDEMIJO COVID-19: Natančno spremljamo vse epidemiološke ukrepe, nasvete in pogoje ob potovanjih. Za udeležbo na izletu morajo gosti izpolnjevati PCT pogoj (prebolevnost, cepljenje ali negativen test). Natančna navodila in informacije v zvezi s tem boste prejeli v sporočilu o odhodu, seveda smo vam za vse informacije na voljo.

ODSTOPNINA: Zavarovanje morebitne odpovedi v primeru dokumentirane višje sile (bolezen/smrt potnika ali člana ožje družine). Če se za odstopnino ne bi odločili, veljajo za odpoved Splošni pogoji Agencije M.

MOREBITNA ODPOVED POTOVANJA ALI SPREMEMBA CENE se izvajata v skladu z 900. in 902. členom Obligacijskega zakonika. Splošni pogoji poslovanja Agencije M so sestavni del programa. Na voljo so na sedežu in na spletni strani agencije.