»Madžar sem. Trezen, resen po naravi kot prvi takti naših violin.

Pač včasih ustne mi nasmeh preplavi, a redkokdaj naglas se zasmejim…«

 je naravo svojega naroda v verzih opisal Prešernov sodobnik, največji  madžarski pesnik Sandor Petöfi. Sosednja Madžarska nas vedno znova privlači – gre za drugačno, pa vendarle z nami povezano zgodovino; tu govore jezik, ob katerem se ti zdi, da si boš polomil jezik; Madžari so znani po odlični hrani, pisani folklori ob temperamentni glasbi, termalnih izvirih, papriki, ravnici… V predbožičnem času bomo obiskali prestolnico Budimpešto, ki nas bo očarala s svojo izjemno lego ob Donavi in glasbeno kulturno ponudbo. V gledališču Erkel se bomo prepustili melodijam Hoffmannovih pripovedk, v izjemnem multikulturnem centru Müpa, ki je odprl vrata l. 2005, pa operi Herculanum.

Glasbeno obarvana predbožična BUDIMPEŠTA

3 dni, 15. – 17. december 2021

Sreda, 15.12.2021: MARIBOR – BUDIMPEŠTA

Odhod avtobusa ob 8. uri izpred AP Mlinska v Mariboru (iz Murske Sobote ob 8.40) in vožnja po najhitrejši poti do Budimpešte, kamor bomo prispeli okoli 13. ure. Spoznavanje madžarske prestolnice, ki velja za eno najlepših evropskih mest. Razprostira se na obeh bregovih reke Donave; reka povezuje nekdaj samostojni mesti Budo in Pešto. Za uvod se bomo povzpeli na Grajski hrib, očarljiv mestni predel na Budi, s katerega so lepi pogledi na ravninsko Pešto. Videli bomo Ribiško trdnjavo in kraljevo palačo (zunanji ogled) ter vstopili v Matjaževo cerkev. Kosilo v restavraciji in vožnja do hotela v bližini gledališča Erkel. Nastanitev in kratek počitek. Sprehodimo se do gledališča (3 minute peš hoje), kjer se ob 19. uri prične opera Hoffmannove pripovedke, skladatelja Jacquesa Offenbacha (v izvedbi Madžarske državne opere in baleta). Po predstavi vrnitev v hotel, nočitev.

Četrtek, 16.12.2021: BUDIMPEŠTA

Po zajtrku nadaljujemo s spoznavanjem Pešte, ki se ponaša s številnimi mogočnimi palačami, muzeji, galerijami, slovitimi kavarnami in gledališči. Ogledali si bomo impresivni Trg herojev ter se sprehodili po parku za njim, kjer se lepo prepletajo najrazličnejši arhitekturni stili kopij palač iz različnih koncev Madžarske. Videli bomo slavno Opero (trenutno še v prenovi) in madžarski parlament. Sprehodili se bomo po ulici Vaci do najstrožjega središča mesta, kjer je na trgu Vörösmarty v eni izmed kavarnic nujno poskusiti najslavnejše madžarske rezine (Gerbeau). Tu se tradicionalno odvija predbožični sejem. Vstopili pa bomo tudi v slavno Štefanovo cerkev v neposredni bližini. Ob 14.30 uri se vkrcamo na ladjo; Budimpešto si bomo ogledali še z rečne strani, medtem nam bodo postregli pozno kosilo. Vožnja z avtobusom do hotela, krajši počitek. Ob 19. uri se v multikulturnem centru Müpa, ki leži ob obrežju Donave in danes velja za enega najpomembnejših madžarskih kulturnih ustanov, prične opera Herculanum. Gre za precej neznano opero francoskega romantičnega skladatelja, Féliciena Davida, ki govori zgodbo o uničenju mesta in življenju prebivalcev Herculanuma ob izbruhu Vezuva l. 79. Opera bo izvedena pod taktirko Györgya Vashegyija, ki se že leta trudi obuditi in popularizirati prezrte zaklade glasbene zgodovine. Sodeluje Madžarski državni filharmonični orkester in Madžarski državni zbor. Po predstavi vožnja do hotela. Nočitev.

Petek, 17.12.2021: BUDIMPEŠTA – MARIBOR

Dopoldne bomo obiskali pokrito tržnico, kjer bo možnost nakupa kakšne izmed madžarskih specialitet. Sprehodili se bomo tudi po judovskem predelu in vstopili v drugo največjo sinagogo na svetu ter si jo ogledali pod strokovnim vodstvom. Od mesta se bomo poslovili z vožnjo na Citadello, od koder so najlepši pogledi na mesto ob Donavi. Okoli 14. ure zapuščamo Budimpešto ter se na poti proti domu ustavimo še v čardi, kjer naše potovanje sklenemo ob skupnem madžarskem kosilu. Vožnja proti domu in prihod v Maribor okoli 21. ure.

Cena:

320 EUR Pri najmanj 35 potnikih
330 EUR Pri najmanj 30 potnikov
350 EUR Pri najmanj 25 potnikov

Cena vključuje:

prevoz v udobnem turističnem avtobusu, cestnine in parkirnine, 2 nočitvi z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelu 4* v Budimpešti (doplačilo za enoposteljno sobo je 60 EUR za obe noči), pozno kosilo v restavraciji na Budi prvi dan, dvourna ladijska vožnja po Donavi z zgodnjo večerjo in pijačo drugi dan, kosilo v čardi na poti domov tretji dan, slovensko vodenje, organizacijo potovanja, DDV po ZDDV.

Cena ne vključuje:

  • Vstopnic za predstave:
    • Opera Hoffmannove pripovedke – 25 EUR (1. kategorija)
    • Opera Herculanum – 18 EUR (1. kategorija)
  • Vstopnin po programu (Matjaževa cerkev v Budimpešti, sinagoga v Budimpešti z obveznim vodenjem) – okoli 20 EUR
  • Doplačila za enoposteljno sobo (60 EUR za dve noči)

PRIJAVA IN PLAČILO:

Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest oziroma najkasneje do petka, 5. novembra 2021. Ob prijavi je treba poravnati varščino oz. prvi obrok (150 EUR), vstopnice za želene predstave (25 EUR in 18 EUR, skupaj 43 EUR) in morebitno odstopnino oz. zavarovanje odpovedi (15 EUR). Preostanek po prejetju sporočila o odhodu, približno 2 tedna pred odhodom.

Plačilo treba poravnati:

  • Preko E-banke ali položnice na TR: SI56 6100 0000 6058 870 (Referenca SI00 15122021).
  • Z gotovino na sedežu Agencije M po individualnem dogovoru (agencija posluje po prilagojenem delovnem času; prosimo, da preverite kdaj smo v pisarni).

 

UKREPI POVEZANI Z EPIDEMIJO COVID-19: Natančno spremljamo vse epidemiološke ukrepe, nasvete in pogoje ob potovanjih. Gostje morajo izpolnjevati t.i. PCT pogoj (prebolevnost, cepljenje ali negativen test). Natančna navodila in informacije v zvezi s tem boste prejeli v sporočilu o odhodu, seveda smo vam za vse informacije na voljo.

ODSTOPNINA: Zavarovanje morebitne odpovedi v primeru dokumentirane višje sile (bolezen/smrt potnika ali člana ožje družine). Če se za odstopnino ne bi odločili, veljajo za odpoved Splošni pogoji Agencije M.

MOREBITNA ODPOVED POTOVANJA ALI SPREMEMBA CENE se izvajata v skladu z 900. in 902. členom Obligacijskega zakonika. Splošni pogoji poslovanja Agencije M so sestavni del programa. Na voljo so na sedežu in na spletni strani agencije.

Splošni pogoji Agencije M so sestavni del programa, na voljo so na sedežu agencije in na spletni strani.