Rodila sem se u Istri, deželi kamnati, te rada skačen ukuli, ko moji nonati. Revščina je trla vse nas in prednike, zato mi pravi nona, odseli votrok se. Ne bon po svjete hodila, jest leti čen živjet, ne bon se odselila, ŠAVRINKA čen jes bit. (Mira Grdina)

DIVAČA (Muzej slovenskih filmskih igralcev) – KUBED (srečanje s Šavrinkami) – KOPER

sreda, 15. september 2021

Odhod ob 7. uri izpred dogovorjenega mesta v Mariboru in vožnja mimo Ljubljane, Sežane do Divače, kjer si bomo ogledali leta 2011 odprt Muzej slovenskih filmskih igralcev. Muzej je umeščen v prenovljeno Škrateljnovo domačijo, ki je lep primerek kraške arhitekture. Sodobno muzejsko raznovrstno gradivo predstavlja stvaritve domačih igralcev in igralk, proces nastajanja filmskih vlog, seznanja z igralci in igralkami, ki so se zapisali v zgodovino slovenskega filma. Razstava je bogata z video gradivom, obiskovalcem pa je na voljo tudi multimedijska interaktivna miza, v kateri boste našli biografije, filmografije, fotografije znanih in manj znanih domačih filmskih igralcev. Samostojni del razstave je posvečen v Divači rojeni prvi slovenski filmski zvezdi, Iti Rini. Vožnja do vasice Kubed, ki je v preteklosti še z nekaterimi kraji Kraškega roba igral pomembno vlogo kot obrambna postojanka oziroma utrdba. Sprehodili se bomo po območju znotraj obzidja z obrambnim stolpom na skalnati ploščadi nad vasjo, ki se imenuje Grad. V Kubedu je leta 1870 potekal znameniti kubejski tabor; tu se je leta 1913 rodil tudi znan slovenski istrski pesnik in duhovnik Alojz Kocjančič. V Kubedu se bomo na zabaven način srečali z življenjem Šavrink, ki danes predstavljajo pomembno etnološko posebnost in simbol Istre. Kulturno društvo Šavrini in anka Šavrinke pripovedujejo zgodbe, obujajo in ohranjajo spomin na kulturno dediščino trdoživih »Ištrijank«. Domače kosilo na bližnji domačiji. Popoldan se zapeljemo še do morja, do naše primorske metropole, Kopra. Zven in vonj morja, kamni sivega istrskega peščenjaka, trgi z belo kamnito preprogo, ostanki mogočnega obzidja, prepletajoče se ozke uličice, pročelja zgradb in njihova notranjost slikajo podobo današnjega Kopra in njegovo tisočletno zgodovino (obdobja Iustinopolisa, Caprisa, Beneške republike, razcveta gotike in renesanse,…). Na kratkem sprehodu bomo videli stolnico – največjo na Slovenskem, Pretorsko palačo, različne trge (Titov, Brolo, Carpacciov,…), Ložo, vodnjak Du ponte, mestni stolp in vrata,… Nekaj bo seveda  prostega časa za posedanje ob morju. Večerna vožnja proti Maribor in prihod okoli 22. ure.

88 EUR Pri najmanj 25 potnikih
98 EUR Pri najmanj 20 potnikih

Cena vključuje: avtobusni prevoz, cestnine in parkirnine, vstopnino z vodenjem (Muzej slovenskih filmskih igralcev), kulturni program društva »Šavrini in anka Šavrinke«, istrsko kosilo na domačiji v Kubedu (domač suhomesnati narezek, kruh, bobiči s klobaso, pecivo, vino, voda in kava), vodenje, organizacijo izleta, ddv.

PRIJAVA IN PLAČILO:

Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest oziroma najkasneje do torka, 31. avgusta 2021. Ob prijavi je treba poravnati najnižjo predvideno ceno celotnega izleta (88 EUR) in morebitno odstopnino (10 EUR).

Zaradi prilagojenega načina dela agencije je plačilo treba poravnati:

  • Preko E-banke ali položnice na TR: SI56 6100 0000 6058 870 (Referenca SI00 15092021).
  • Z gotovino na sedežu Agencije M po individualnem dogovoru (agencija posluje po prilagojenem delovnem času; prosimo, da preverite kdaj smo v pisarni).

UKREPI POVEZANI Z EPIDEMIJO COVID-19: Natančno spremljamo vse epidemiološke ukrepe, nasvete in pogoje ob potovanjih. Ker imamo v programih vključene pogostitve v gostinskih lokalih in notranje oglede znamenitosti morajo gosti izpolnjevati PCT pogoj (prebolevnost, cepljenje ali negativen test). Natančna navodila in informacije v zvezi s tem boste prejeli v sporočilu o odhodu, seveda smo vam za vse informacije na voljo.

ODSTOPNINA: Zavarovanje morebitne odpovedi v primeru dokumentirane višje sile (bolezen/smrt potnika ali člana ožje družine). Če se za odstopnino ne bi odločili, veljajo za odpoved Splošni pogoji Agencije M.

MOREBITNA ODPOVED POTOVANJA ALI SPREMEMBA CENE se izvajata v skladu z 900. in 902. členom Obligacijskega zakonika. Splošni pogoji poslovanja Agencije M so sestavni del programa. Na voljo so na sedežu in na spletni strani agencije.