“Kaj jaz bi v misli verne najine podal ti vreden znak, da ti v očeh se iskra zaiskri? … – lej te čarape!

Od kod so? Veš? – Iz Bele Krajine. Kdo jih je spletel?- Vlahinjica Latka ,ko gnala je oslička  z žitom v mlin;

ob Kolpi sem jo srečal, spremil, in ne veš, kak njena so očesca sladka!…”  (Oton Župančič)

BREŽICE, NOVO MESTO (Jakčev dom), BELA KRAJINA

2 dni, 1. – 2. oktober 2020

Četrtek, 1.10.2020: MARIBOR – BREŽICE – NOVO MESTO

Odhod avtobusa ob 8. uri izpred AP v Mlinski ulici v Mariboru in vožnja po najkrajši poti do Brežic, ki se ponaša s sloganom – »Majhno mesto z velikim srcem«. Mesto z bogato in pestro zgodovino (ima več kot 660 letno tradicijo) ima izjemno geografsko lego ob sotočju Save in Krke. Tako mu mnogi z razlogom pravijo kar kraj, kjer se stikajo različni svetovi; termalni izviri, vinogradi in bogata arhitekturna dediščina. Sprehodili se bomo po starem mestnem jedru ter vstopili v mogočen brežiški grad, kjer domujejo bogate zbirke Posavskega muzeja Brežice. Ogledali si bomo tudi veličastno poslikano Viteško dvorano, kjer se odvijajo številni kulturni dogodki. Nadaljujemo z vožnjo proti Novemu mestu, na poti pa naredimo postanek za domače kosilo na znani turistični kmetiji. Po prihodu v dolenjsko metropolo si bomo najprej pod strokovnim vodstvom ogledali Jakčev dom, kjer gostuje stalna zbirka našega velikega slikarja in grafika, Božidarja Jakca. Bogat umetnikov opus časovno zajema dela od umetnikovih najzgodnejših samouških začetkov vse do del umetnikovega zrelega in starostnega obdobja. Nato se podamo na sprehod po lepo obnovljenem starem mestnem jedru, ki je našlo mesto na najizrazitejšem meandru smaragdno zelene Krke. Veduto mestnega jedra že stoletja najmočneje oblikujeta zvonika cerkev svetega Miklavža in svetega Lenarta. Osrednji del starega mestnega jedra predstavlja Glavni trg, z izstopajočimi arkadnimi hodniki in rotovžem. V domači gostilni se bomo okrepčali z jedjo na žlico in sladico. Prihod v hotel, nočitev.

Petek, 2.10.2020: NOVO MESTO – METLIKA – ADLEŠIČI – IZVIR REKE KRUPE – MARIBOR 

Po zajtrku se odpravimo čez Gorjance do Metlike. Dan bomo preživeli ob spoznavanju kulturnih, kulinaričnih in naravnih lepot mile Bele krajine. Vstopili bomo v Belokranjski muzej v metliškem gradu, ki je prava etnološka zakladnica; spoznavali bomo zgodovino in posebnosti najjužnejše pokrajine pri nas. Ena izmed posebnosti so tudi tipična belokranjska vina, ki jih bomo poizkusili pri lokalnem vinogradniku na družinski vinogradniški kmetiji v okolici Metlike. Manjkal ne bo niti dober domač narezek s tipično belokranjsko pogačo. Nadaljujemo z ogledom najpomembnejšega romarskega središča Bele krajine (Tri fare), pri katerem se v avgustu srečujejo ljudje različnih narodnosti in veroizpovedi z obeh strani državne meje. Odlikuje se po treh gotskih cerkvah, stisnjenih znotraj visokega pokopališkega obzidja, ki je verjetno deloma še ostanek protiturškega tabora. Pot nas bo nadalje vodila do vasi Adlešiči, kjer nam bodo na turistično obrtniški domačiji predstavili nekatere tukaj še žive domače obrti (tkanje lana, risanje belokranjskih pisanic,…). Za dobro uro se bomo preselili v čas, ko ljudje še niso tako hiteli kot danes. Dan bomo okoli 17. ure sklenili s kratkim sprehodom do izvira reke Krupe in na bližnji na domačiji imeli zgodnjo večerjo. Vožnja po najkrajši poti do Maribora. Prispeli bomo okoli 22.30 ure.

 

CENA z unovčitvijo turističnega bona:                               Polna cena:

146 EUR Pri najmanj 25 potnikih   190 EUR Pri najmanj 25 potnikih
161 EUR Pri najmanj 20 potnikih   205 EUR Pri najmanj 20 potnikih

 

Cena vključuje: avtobusni prevoz, cestnine in parkirnine, nočitev z zajtrkom v hotelu 3* v Novem mestu (za to storitev lahko unovčite turistični bon) v dvoposteljni sobi (doplačilo za enoposteljno sobo je 15 EUR), turistična taksa, kosilo na turistični kmetiji v okolici Novega mesta in lažjo večerjo v gostilni prvi dan, zgodnjo večerjo na turistični kmetiji v Beli krajini drugi dan, degustacijo 5 vin in narezek v Beli krajini, vse vstopnine po programu z vodenjem (Brežiški grad, Jakčev dom, Metliški grad, prispevek za ogled Treh far, ogled rokodelskih obrti v Beli krajini), vodenje in organizacijo izleta, ddv po Zddv.

PRIJAVA IN PLAČILO:

Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest oziroma najkasneje do 9. september 2020. Ob prijavi je treba poravnati najnižjo predvideno ceno celotnega izleta (146 EUR* oz. 190 EUR, če turističnega bona ne boste vnovčili) in morebitno odstopnino (10 EUR).

*V kolikor boste vnovčili turistični bon potrebujemo poleg ima in priimka ter naslova še vašo EMŠO številko, da lahko hotel naredi rezervacijo vašega bona.

 

!!! Zaradi prilagojenega načina dela agencije je plačilo treba poravnati:

  • preko E-banke ali položnice na TR: SI56 6100 0000 6058 870 (Referenca SI00 01102020) ali
  • z gotovino na sedežu Agencije M po individualnem dogovoru

 

ODSTOPNINA: Zavarovanje morebitne odpovedi v primeru dokumentirane višje sile (bolezen/smrt potnika ali člana ožje družine). Če se za odstopnino ne bi odločili, veljajo za odpoved Splošni pogoji Agencije M.

MOREBITNA ODPOVED POTOVANJA ALI SPREMEMBA CENE se izvajata v skladu z 900. in 902. členom Obligacijskega zakonika. Splošni pogoji poslovanja Agencije M so sestavni del programa. Na voljo so na sedežu in na spletni strani agencije.