»Speča lepotica« je naziv, s katerim so v preteklosti označevali Bordeaux, saj lepote tega mesta niso bile dovolj poudarjane. Zadnja leta se ga je prijel vzdevek »biser Akvitanije«, ki mu veliko bolje pristoji. Prepustili se bomo ritmu in lepotam glavnega mesta največje francoske pokrajine, Nove Akvitanije, čigar večna zaveznika ostajata vino in kultura. Mesto ob reki Garonni je svetovna popotniška knjiga Lonely planet leta 2017 uvrstila na prvo mesto lestvice »Najboljša mesta za obisk«, staro mestno jedro pa je uvrstil UNESCO na svoj seznam svetovne kulturne dediščine. Potovanju bomo dodali še oglede, ki nas bodo peljali do Atlantskega oceana, po vinski pokrajini Médoc in do najbolj znane paleolitske umetnosti v kompleksu podzemnih jam Lascaux.

BORDEAUX, biser Akvitanije

5 dni, 15. – 19. oktober 2020

1. dan, 15.10.2020: GRAZ – BORDEAUX
Zbor na letališču v Grazu in polet ob 10.30 preko Frankfurta na letališče Mérignac (Bordeaux), kjer bomo pristali ob 17.50. Avtobusna panoramska vožnja, na kateri bomo med drugim videli najdaljši in najvišji dvižni most v Evropi, Pont Jacques Chaban-Delmas. Reko Garonno v Bordeauxu prečka tudi most Pont de Pierre, podvig arhitekture iz začetka 19. stoletja, ki reko objema s 17 kamnitimi loki in se popolnoma ujema z elegantnimi stavbami ob obali. Na poti bomo videli tudi katedralo Cathédrale St André, baziliko Basilique St Michel, trg Esplanade des Quinconces, ki s svojo fontano Žirondinci velja za najbolj fotografirani del mesta. Pot nas bo vodila mimo za nekatere najlepšega mestnega trga Place de la Bourse, ki velja za vrhunec mestne arhitekture 18. stoletja, nasproti trga pa se bohoti umetniška instalacija Miroir d’Eaux iz leta 2007. Nastanitev in nočitev v hotelu v središču Bordeauxa.
2. dan, 16.10.2020: BORDEAUX – MEDOC – BORDEAUX
Po zajtrku se bomo odpravili raziskovat mesto, ki velja za enega kolesarjem in pešcem najbolj prijaznih, saj je večina središča mesta zaprta za promet. Sprehodili se bomo mimo neoklasicistične palače mestne hiše Hôtel de Ville iz 18.stol., na poti po mestu pa videli še: gotsko katedralo, Cathédrale St André iz 12.stol., ki spominja na pariško Notre-Dame, zvonik Tour Pey Berland iz 15.stol., srednjeveško veliko uro Grosse Cloche, mestna vrata Porte Cailhau, trg Place de la Bourse, Miroir d’Eaux,… Sprehodili se bomo po ulici rue Sainte Cathérine, po eni najdaljših peš con v Evropi. Popoldne se bomo odpravili na izlet v vinorodno območje Médoc, kjer pridelujejo najslavnejša francoska vina. Na poti se bomo okrepčali s kosilom ter se v eni izmed številnih vinskih kleti ustavili na degustaciji tamkajšnjih opevanih vin. Vrnitev v hotel in nočitev.
 
3. dan, 17.10.2020: BORDEAUX – LASCAUX – SAINT EMILION – BORDEAUX
Po zajtrku nas čaka vožnja do Montignaca in ogled prazgodovinske jame Lascaux. Glavna vrednost jame, ki so jo odkrili po naključju leta 1940, so izjemne paleolitske stenske podobe bikov, bizonov in konj. Preštevilni obiskovalci in podnebne spremembe so slikam povzročale vedno več škode, zato so originalno jamo zaprli. Leta 2016 so odprli verodostojno kopijo in multimedijsko predstavitev v novi podzemni zgradbi, ki je že sama po sebi umetniško delo. Kosilo v restavraciji na poti. Popoldan še obisk vasice Saint-Emilion, ki je pod Unescovo zaščito in leži na desnem bregu reke Dordogne. Očarala nas bo s svojimi ozkimi srednjeveškimi uličicami, z izjemno lepo ohranjeno arhitekturo in lepoto okoliške pokrajine. V svojem podzemlju skriva okoli 200 km podzemnih galerij, kjer zorijo najboljša bordojska vina. Nekaj časa za samostojno uživanje v mestnem utripu, nato pa vrnitev v Bordeaux. Vrnitev v hotel in nočitev.
4. dan, 18.10.2020: BORDEAUX – ARCACHON – DUNE DU PILAT – BORDEAUX
Po zajtrku se bomo odpravili na celodnevni izlet z avtobusom do Atlantskega oceana, na Akvitansko obalo; tu se dolga peščena plaža razteza od Arcachona daleč proti španski meji na jugu. Ustavili se bomo v »mestu štirih letnih časov« Arcachonu in občudovali njegove vile v stilu art déco-ja, nato se z ladjico zapeljali okrog ptičjega rezervata Le Teich, kjer med drugimi domujejo flamingi (plamenci) in štorklje. Območje je zaščiteno kot naravni rezervat in dopušča mirno življenje mnogim kolonijam ptic. Ogledali si bomo, kako v zalivu Arcachon gojijo ostrige in jih poskusili s kozarcem vina. Kosilo v restavraciji. Postanek na 105 metrov visoki sipini Dune du Pilat, največji peščeni sipini v Evropi, s katere je lep razgled na celoten zaliv. Vrnitev v hotel in nočitev.
5. dan, 19.10.2020: BORDEAUX – GRAZ
Zadnji dan je namenjen obisku vinskega muzeja La Cité du vin (kar pomeni mesto vina); gradili in izpopolnjevali so ga približno deset let. Muzej, ki mu na svetu ni para, je odprl vrata obiskovalcem junija 2016. Stavba spominja na dekanter, karafo za vino, njene krivulje pa na trenutek, ko vino iz karafe nalijemo v kozarec. Njena avtorja, pariška arhitekta Anouk Legendre in Nicolas Desmazières sta dejala, da gre pri njuni izjemni stvaritvi za simbolno utelešenje duše vina med reko in mestom. Po ogledu in degustaciji v Le Belvédère, v osmem nadstropju muzeja, od koder bomo uživali v čudovitem razgledu na mesto, prosto za samostojno odkrivanje Bordeauxa ali nakup spominkov. Popoldne vožnja do bordojskega letališča, od koder bomo ob 18.35 preko Frankfurta poleteli v Graz, kjer bomo pristali ob 23.05.
Cena:
1.080 EUR Pri najmanj 30 potnikih
1.130 EUR Pri najmanj 25 potnikih
1.210 EUR Pri najmanj 20 potnikih
*V skladu s pogoji 57.d člena Zakona o varstvu potrošnikov si agencija si pridržuje pravico do spremembe cene turističnega aranžmaja zaradi spremembe cen letaliških taks.
Cena vključuje: letalski prevoz na relaciji Graz – Bordeaux – Graz, letališke takse, avtobusne prevoze po programu po Franciji, 4 nočitve z zajtrkom v hotelu 3* v središču mesta v dvoposteljni sobi, 3 kosila v restavracijah, ogled vinske kleti in degustacijo vin v regiji Medoc, dvourno ladijsko vožnjo po zalivu Archachon in degustacijo ostrig, slovensko vodenje, organizacijo potovanja, DDV po ZDDV.
Cena ne vključuje:
• Vstopnin po programu (jama Lascaux 4 z lokalnim vodenjem in Cite du Vin (Mesto vina))–okoli 35 EUR
• Bivanja v enoposteljni sobi – doplačilo 210 EUR
• Avtobusnega transferja na letališče v Graz (MB – Graz – MB) – cena je odvisna od števila prijavljenih potnikov (med 25 in 35 EUR povratni transfer)
PRIJAVA IN PLAČILO: Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest oz. najkasneje do srede, 1. julija 2020. Ob prijavi je treba izpolniti prijavnico, plačati delno varščino (350 EUR) in morebitno zavarovanje odpovedi – odstopnino (50 EUR). Preostanek plačila pa 18 dni pred odhodom oz. po dogovoru.
Plačilo je treba poravnati:
• s plačilom preko E-banke ali položnice na TR: SI56 6100 0000 6058 870 (Referenca SI00 15102020)
• z gotovino na sedežu Agencije M (od ponedeljka do petka med 9. in 12. uro ter 13. in 16. uro)
ODSTOPNINA: Zavarovanje morebitne odpovedi v primeru dokumentirane višje sile (bolezen/smrt potnika ali člana ožje družine). Če se za odstopnino ne bi odločili, veljajo za odpoved Splošni pogoji Agencije M.
MOREBITNA ODPOVED POTOVANJA ALI SPREMEMBA CENE se izvajata v skladu z 900. in 902. členom Obligacijskega zakonika. Splošni pogoji poslovanja Agencije M so sestavni del programa. Na voljo so na sedežu in na spletni strani agencije.