Bolgarija, slikovita dežela v osrčju Balkana, je ena izmed najstarejših držav v Evropi, kjer se mešata starodavna tradicija, bogata kulturna dediščina različnih civilizacij in moderni, hitri utrip življenja. Na potovanju bomo poleg kulturnih znamenitosti uživali še ob izjemnih naravnih lepotah, fotografirali vedute simpatičnih bolgarskih vasic, okušali tipično bolgarsko kulinariko in pijačo ter se zazibali ob temperamentni folklori. Potujemo v času cvetenja svetovno znanih bolgarskih vrtnic, kar nam bo dobesedno omogočilo »rožnat pogled na svet«.

B O L G A R I J A, starodavna lepotica Balkana

5 dni, letalo, 26. – 30. september 2020

1. dan, 26.9.2020: MARIBOR – GRAZ – SOFIJA

Ob 7.00 zbor na graškem letališču in polet letala ob 8.35 preko Dunaja v Sofijo. Po pristanku ob 12.45 vožnja v središče mesta. Sofija je eno izmed najstarejših evropskih mest, ki ga je Konstantin Veliki baje nekoč imenoval »moj Rim«. Skozi zgodovino je večkrat menjala svoje ime, prvič pa se omenja že pred več kot sedmimi tisočletji. Danes se moderni predeli mešajo z bogato dediščino in Sofija se lahko pohvali s kar 280 zgodovinskimi, arheološkimi in arhitekturnimi obeležji. Na sprehodu po mestu bomo videli Parlamentarni trg, spominsko cerkev Aleksandra Nevskega, baziliko sv. Sofije iz 6. stoletja, Narodno gledališče, predsedniško palačo… Vožnja do hotela in nastanitev. Večerja s folklornim programom v tipični restavraciji v neposredni bližini hotela. Nočitev.
2. dan, 27.9.2020: SOFIJA – samostan RILA – PLOVDIV
Po zajtrku vožnja do samostana Rila, ki leži 1147 metrov visoko, v najslikovitejšem področju pogorja Rila. Gre za največji in najslavnejši samostan v Bolgariji (32.000 kvadratnih metrov) in eden najpomembnejših na Balkanu, ki je bil ustanovljen v 10. stoletju. Zgodovina samostanskih zgradb je tesno povezana z obdobjem nacionalnega preporoda v 19. stoletju, ko je samostan dobil tudi zdajšnjo podobo. Rila je prava zakladnica bolgarske umetnosti ter nacionalni simbol. Področje samostana je leta 1983 Unesco uvrstil na listo svetovne kulturne dediščine. Po ogledu kosilo v restavraciji. Nato vožnja po slikoviti gorski pokrajini do najstarejšega neprekinjeno poseljenega mesta v Evropi, Plovdiva. Nastanitev v hotelu, nočitev.
3. dan, 28.9.2020: PLOVDIV – samostan BACHKOVO – BRESTOVITSA – PLOVDIV
Dopoldan bomo posvetili ogledu Plovdiva, druga največjega bolgarskega mesta z zelo dolgo in slavno zgodovino (Tračani so ga poselili že v 5. tisočletju pred našim štetjem); med drugim je bil v ponos že očetu Aleksandra Velikega, Filipu II., v 19. stoletju pa je postal prva prestolnica neodvisne Bolgarije. Unesco je Plovdiv odlikoval z zlato medaljo za arhitekturo, leta 2019 pa je mesto nosilo naziv EPK. Na sprehodu po mestu bomo videli glavne znamenitosti: amfiteater, cerkev sv. Konstantina in sv. Helene, Etnografski muzej, umetniško četrt, najdaljšo ulico za pešce na svetu, ki jo obdajajo številne male restavracije, kavarnice, rimske arheološke najdbe itd. Kosilo v restavraciji. Popoldan se zapeljemo do vznožja gozdnatega pogorja Rodopov, kjer že od 11. stoletja stoji samostan Bachkovo. Gre za drugi največji bolgarski samostan, ki poleg sakralne umetnosti navduši tudi z lepo urejenimi notranjimi dvorišči, polnih rož, eksotičnih dreves in fontan. Zaradi izjemne arhitekture in dragocenih fresk je na seznamu Unescove kulturne dediščine. Še vožnja do vinogradniške vasice Brestovitsa, kjer bomo imeli v eni izmed butičnih vinskih kleti degustacijo lokalnih vin z bogato tradicijo. Bolgarija že od 60. let prejšnjega stoletja velja za pomembno svetovno izvoznico visoko kakovostnih vin. Vrnitev v Plovdiv. Nočitev.
4. dan, 29.9.2020: PLOVDIV – SKOBELEVO – KAZANLUK – SHIPKA – VELIKO TURNOVO
Po zajtrku vožnja do vasi Skobelevo, kjer si bomo ogledali proizvodnjo rožnega olja, ki je že več kot 300 let eden izmed najbolj prepoznavnih simbolov Bolgarije (kar 7 odstotkov svetovne pridelave tega proizvoda prihaja iz Bolgarije). Prikazali nam bomo postopek proizvodnje, poskusili in povohali bomo lahko različne proizvode ter seveda po želji kupili tudi kakšnega za domov. Nadaljujejo do Kazanluka, središča Doline vrtnic (»damaščanke« tukaj cvetijo od maja do junija in držimo pesti, da jih bomo lahko videli v vsem sijaju), imenovane tudi Dolina tračanskih kraljev, saj se tukaj nahaja več kot 1500 tračanskih grobnic. Ogledali si bomo najzanimivejše grobnice iz 5. do 3. stoletja pr.n.št., ki so vpisane v Unescov seznam kulturne dediščine. Kosilo v restavraciji. Nato nas čaka lepa panoramska vožnja prek najvišjega in najslikovitejšega predela gorovja Balkan (po katerem se danes imenuje del južne Evrope). Na prelazu Shipka bo krajši postanek, da si ogledamo za bolgarsko samostojnost izjemno pomembno spominsko cerkev Shipka. Nato nadaljevanje poti do nekdanje srednjeveške bolgarske prestolnice Veliko Turnovo, ki se razprostira na štirih gričih nad reko Yantro. Nastanitev v hotelu, nato poznopopoldanski sprehod po starem mestnem jedru in uživanje morda v predelu Samovodska Charshia, ki slovi po majhnih trgovinicah in delavnicah lokalne obrti. Nočitev.
5. dan, 30.9.2020: VELIKO TURNOVO – ARBANASSI – SOFIJA – GRAZ
Dopoldan se bomo povzpeli do impozantne trdnjave na griču Tsaravets, kjer so prvo naselbino postavili že 4.200 let pr. n. št., v obdobju drugega bolgarskega kraljestva med 12. in 14. stoletjem pa je tukaj stala citadela in kraljeva palača. Nato vožnja do bližnje muzejske vasice Arbanassi. Okoli 90 zgradb (cerkve, samostani, nekdanje plemiške graščine iz obdobja narodnega preporoda) v tem kraju je pod državno kulturno zaščito. Kosilo v restavraciji, nato vožnja na letališče v Sofiji, od koder bomo ob 20.50 poleteli preko Dunaja do Graza. Predviden pristanek ob 23.20 uri.
Cena:
720 EUR Pri najmanj 30 potnikih
750 EUR Pri najmanj 25 potnikih
790 EUR Pri najmanj 20 potnikih
*V skladu s pogoji 57.d člena Zakona o varstvu potrošnikov si agencija si pridržuje pravico do spremembe cene turističnega aranžmaja zaradi spremembe cen letaliških taks.
Cena vključuje: letalski prevoz na relaciji Graz – Sofija – Graz, letališke takse, avtobusne prevoze po programu po Bolgariji, 4 nočitve z zajtrkom v hotelih 4* v dvoposteljni sobi, 1 večerja s folklornim programom (4 hodni meni, mineralna voda in kozarec vina), 4 kosila v restavracijah, vinska pokušina, obisk destilarne vrtnic in pokušnja rožnih izdelkov, lokalno vodenje v srbskem jeziku, slovensko spremstvo, turistično takso, organizacijo potovanja, DDV po ZDDV.
Cena ne vključuje:
• Vstopnin po programu (samostan Rila; Plovdiv: antični amfiteater, etnografski muzej, cerkev sv. Konstantina in sv. Helene; samostan Bachkovo; Tračanske grobnice v Kazanluku; trdnjava Tsarevets) –okoli 25 EUR
• Bivanja v enoposteljni sobi – doplačilo 60 EUR
• Avtobusnega transferja na letališče v Graz (MB – Graz – MB) – cena je odvisna od števila prijavljenih potnikov (med 25 in 35 EUR povratni transfer)
PRIJAVA IN PLAČILO: Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest oz. najkasneje do petka, 12. junija 2020. Ob prijavi je treba izpolniti prijavnico, plačati varščino (250 EUR) in morebitno zavarovanje odpovedi – odstopnino (33 EUR). Preostanek plačila tri tedne pred odhodom oz. po dogovoru.
Plačilo je treba poravnati:
• preko E-banke ali položnice na TR: SI56 6100 0000 6058 870 (Referenca SI00 09052020)
• z gotovino na sedežu Agencije M (od ponedeljka do petka med 9. in 12. uro ter 13. in 16. uro)
ODSTOPNINA: Zavarovanje morebitne odpovedi v primeru dokumentirane višje sile (bolezen/smrt potnika ali člana ožje družine). Če se za odstopnino ne bi odločili, veljajo za odpoved Splošni pogoji Agencije M.
MOREBITNA ODPOVED POTOVANJA ALI SPREMEMBA CENE se izvajata v skladu z 900. in 902. členom Obligacijskega zakonika. Splošni pogoji poslovanja Agencije M so sestavni del programa. Na voljo so na sedežu in na spletni strani agencije.