Izbrana Plečnikova dela v Ljubljani so bila letos uvrščena na prestižni seznam Unescove kulturne dediščine. Ogledali si bomo njegovo najpomembnejše delo, Narodno in univerzitetno knjižnico. Najvišjo arhitekturno nagrado v letu 2020, Plečnikovo nagrado, je prejela kontroverzna gradnja Muslimanskega kulturnega centra z džamijo. Spoznali bomo njeno zgodbo in pokukali v ta muslimanski verski in kulturni tempelj. Popoldan se odpravimo v objem Karavank, na ogled starega mestnega jedra Tržiča, nekdaj izjemno pomembnega obrtnega središča.

ARHITEKTURNA BISERA V LJUBLJANI (OGLED NUK-A IN MUSLIMANSKEGA KULTURNEGA CENTRA) TER TRŽIČ

SREDA, 8. SEPTEMBER 2021

Odhod avtobusa ob 7.30 uri izpred avtobusne postaje v Mlinski ulici v Mariboru in vožnja do Ljubljane. Dopoldan bomo namenili ogledu dveh izjemnih arhitekturnih mojstrovin, katerih zgodbi se prepletata. Čeprav smo si na naših izletih ogledali že marsikatero Plečnikovo umetnino, pa skupaj še nismo pokukali za zidove njegovega najpomembnejšega dela v Ljubljani, Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK). Na vodenem ogledu bomo podrobno spoznali zgodovino, namen in mnogotero simboliko zgradbe ter številne zgodbe iz ozadja, ki so pomembno prispevale h nastanku t.i. »tempelja znanja in modrosti«. Nekaj prostega časa za kavico ob Ljubljanici. Nato voden ogled Muslimanskega kulturnega centra z džamijo, ki je v letu 2020 prejel Plečnikovo nagrado – in ravno Plečnik je bil v marsikaterem pogledu referenca projektu, pri čemer je komisija v obrazložitvi nagrade napisala, da je projekt “ustvaril urbanistični, arhitekturni in izvedbeni presežek, ne le v nacionalnem, temveč tudi v evropskem okviru“. Veliko je bilo polemik, nasprotovanj, dvigovanja medijskega prahu okoli gradnje objekta, pa vendar je na koncu prevladalo mnenje, da se z gradnjo džamije slovenska družba odpira, postaja bolj demokratična, saj določena skupina ljudi dobiva enakopravnejšo identiteto. Vožnja do Podljubelja, kjer  bomo v domačem gostišču v objemu gora in gozdov imeli kosilo. Okrepčani se spustimo do Tržiča, mesta v objemu Karavank. Sprehodili se bomo po starem mestnem jedru, ki je zavarovano kot kulturni in zgodovinski spomenik. Odlično je ohranjena značilna stavbna dediščina, posebej pa izstopa več kot tri stoletja stara Kurnikova hiša, v katero bomo tudi vstopili. Tržičani so od nekdaj veljali za odlične in zelo podjetne železarje, kolarje, tekstilce, usnjarje in predvsem čevljarje. O tem priča bogata zbirka v Tržiškem muzeju, ki so jo bomo ogledali. V Tržič naj bi se zaljubil tudi feldmaršal Radetzky, ki je tukaj kupil grad Neuhaus in v njem občasno tudi bival. Vožnja proti domu in prihod okoli 21. ure.

CENA:

69 EUR Pri najmanj 25 potnikih
79 EUR Pri najmanj 20 potnikih

Cena vključuje: avtobusni prevoz, cestnine in parkirnine, lokalno vodenje po Tržiču, vstopnine po programu z vodenji (Narodna univerzitetna knjižnica, Muslimanski kulturni center z mošejo, Tržiški muzej, Kurnikova hiša), kosilo, vodenje in organizacijo izleta, ddv po Zddv.

PRIJAVA IN PLAČILO:

Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest oziroma najkasneje do petka, 27. avgusta 2021. Ob prijavi je treba poravnati najnižjo predvideno ceno celotnega izleta (69 EUR) in morebitno odstopnino (10 EUR).

Zaradi prilagojenega načina dela agencije je plačilo treba poravnati:

  • Preko E-banke ali položnice na TR: SI56 6100 0000 6058 870 (Referenca SI00 08092021).
  • Z gotovino na sedežu Agencije M po individualnem dogovoru (agencija posluje po prilagojenem delovnem času; prosimo, da preverite kdaj smo v pisarni).

 

UKREPI POVEZANI Z EPIDEMIJO COVID-19: Natančno spremljamo vse epidemiološke ukrepe, nasvete in pogoje ob potovanjih. Ker imamo v programih vključene pogostitve v gostinskih lokalih in notranje oglede znamenitosti morajo gosti izpolnjevati PCT pogoj (prebolevnost, cepljenje ali negativen test). Natančna navodila in informacije v zvezi s tem boste prejeli v sporočilu o odhodu, seveda smo vam za vse informacije na voljo.

ODSTOPNINA: Zavarovanje morebitne odpovedi v primeru dokumentirane višje sile (bolezen/smrt potnika ali člana ožje družine). Če se za odstopnino ne bi odločili, veljajo za odpoved Splošni pogoji Agencije M.

MOREBITNA ODPOVED POTOVANJA ALI SPREMEMBA CENE se izvajata v skladu z 900. in 902. členom Obligacijskega zakonika. Splošni pogoji poslovanja Agencije M so sestavni del programa. Na voljo so na sedežu in na spletni strani agencije.