O meni šel bo glas, kako iz revnih krajev, kjer Aufidus buči, kjer vladal podeželju kralj Davnus je nekoč, sem iz prahu se dvignil… Že rimski pesnik Horacij, ki se je leta 65 pr. n. št. rodil v Venosi na meji med današnjo Apulijo in Bazilikato, je rad poudarjal, da je po rodu južnjak in da po njem teče bolj temperamentna kri. Italijanski jug vas bo presenetil z dobro hrano, pristnostjo domačinov, bogato kulturno zgodovino, izjemno arhitekturno in bivanjsko dediščino, apulijsko romaniko ter divjo naravo, ki se kaže v zanimivih kraških jamah, naravnih pristaniščih, bujni mediteranski vegetaciji in neskončnih peščenih plažah.

Prek Dubrovnika z ladjo na odmaknjeni italijanski jug

APULIJA in BAZILIKATA

6 dni, 12. – 17. oktober 2020

1. dan, 12.10.2020: MARIBOR – DUBROVNIK – LADIJSKA VOŽNJA V BARI (V)
Odhod avtobusa ob 5.30 uri izpred avtobusne postaje na Mlinski ulici v Mariboru. Vožnja mimo Zagreba in Splita do Dubrovnika. Pozno popoldne voden ogled starega dela mesta, nekoč pomorskega središča Dubrovniške republike, danes hrvaškega turističnega bisera. Sprehodili se bomo po glavni dubrovniški ulici Stradun, videli frančiškanski samostan z eno najstarejših lekarn v Evropi, katedralo in znamenito mestno obzidje. Zvečer vkrcanje na ladjo in izplutje proti italijanskem Bariju. Večerja na ladji. Nočna plovba preko Jadranskega morja v Apulijo. Nočitev v dvoposteljnih kabinah.
2. dan, 13.10.2020: BARI – POLIGNANO AL MARE – MONOPOLI – FASANO (Z, V)
Zjutraj po izkrcanju ogled Barija, živahnega mondenega mesta s srednjeveškim jedrom, ki je danes prestolnica Apulije. Že iz pristanišča nas bo pozdravila utrdba iz 13. stoletja, normansko-švabski grad Castello. V starem mestnem jedru stoji bazilika sv. Nikolaja in predstavlja prototip za mnoge velike apulijsko-romanske cerkve v pokrajini. Nekaj prostega časa, nato vožnja proti jugu do Polignana, slikovitega starega mesta na pečini, ki se ponaša z eno najlepših in najbolj slikanih plaž na italijanski jadranski obali. Čas za individualno kosilo. Nadaljujemo do sosednjega mesta Monopoli. V tem prelepem starem ribiškem mestu je ohranjen največji del nekdanje starorimske ceste Vie Traiane, ki jo je dal kot bližnjico na razdalji Rim – Brindisi (Via Appia) dograditi cesar Trajan. Po ogledu mesta vožnja do hotela v okolici Fasana. Nastanitev, večerja in nočitev.
3. dan, 14.10.2020: FASANO – MATERA – ALBEROBELLO – FASANO (Z, K, V)
Po zajtrku se bomo zapeljali do Matere, nekoč italijanske sramote, danes pa je to eden izmed njenih največjih biserov in prestolnica EPK 2019. Leži v najsiromašnejši italijanski regiji Bazilikati. Ljudje so tukaj še po 2. svetovni vojni živeli v jamah skupaj z živino; umirali so od lakote, tifusa in malarije. Danes mestece kaže povsem drugo podobo in je uvrščeno na Unescov seznam. Vstopili bomo v eno izmed t.i. »casa grotta« in odkrivali zgodbo o ljudeh, ki so skozi stoletja gradili to izjemno urbano celoto. Skupno kosilo v restavraciji. Nadaljujemo z vožnjo do mesteca Alberobello, kjer navdušijo trulli. Nihče ne pozna resnične starosti ali izvora teh stožčastih, z apnom pobeljenih bivališč, ki jih ni najti nikjer drugje. Ali so se Apulijci z gradnjo trullov tako izognili plačevanju davkov? Ogled muzejčka nam bo gotovo razjasnil marsikatero vprašanje o življenju v trullih nekoč. Prosto za fotografiranje ali za nakup spominkov. Vrnitev v hotel, večerja, nočitev.
4. dan, 15.10.2020: FASANO – LECCE – TARANTO – FASANO (Z, K, V)
Po zajtrku nas bo pot vodila na jug italijanske pete do baročnega mesteca Lecce, ki je za barok to, kar so Firence za renesanso. Prekipevajočo baročno podobo (puti, okrašeni žlebovi, girlande, kamniti kodrčki, bujni okrasni venci) kažejo tako cerkve in palače kot preproste hiše s svojimi dvorišči. Videli bomo cerkev Santa Croce, zanimive mestne in škofijske palače ter ostanke rimskega amfiteatra. Skupno kosilo v restavraciji, nato vožnja v Taranto, nekdanji starogrški polis Tarentum, danes pomembno vojaško pristanišče in industrijsko mesto. Ogledali si bomo sloviti Aragonski grad ter z mostom povezana stari in novi del mesta. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.
5. dan, 16.10.2020: FASANO – CASTEL DEL MONTE – FERMO (Z, V)
Po zajtrku vožnja v Castel del Monte, kjer stoji eden izmed najslavnejših apulijskih spomenikov, imenovan tudi »krona Apulije«. Čudovit grad z osmerokotnim tlorisom je dal v 13. stoletju postaviti skrivnostni vladar Friderik II. Švabski, ki je te dežele podedoval od matere Konstance Sicilijske; s stališča arhitekture gre za eno najbolj čistih gotskih stavb v Italiji. Po ogledu slovo od Apulije in vožnja z vmesnimi postanki po jadranski avtocesti do hotela v okolici mesteca Fermo. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.
6. dan, 17.10.2020: FERMO – LORETO – delta reke PAD – MARIBOR (Z, K)
Po zajtrku vožnja do Loreta, ki slovi kot največje in najbolj priljubljeno Marijino romarsko središče Italije. V mogočni baziliki stoji Nazareška hišica, v kateri bi naj bila bivala sveta družina, in katero naj bi bili sem prinesli angeli iz Nazareta. Nadaljujemo proti severu, čez Regionalni park delte reke Pad. Delta je sestavljena je iz številnih vodnih kanalov, s katerimi so v preteklosti regulirali poplavna območja ter omogočali plovbo v notranjost. Nekoč močvirno ozemlje je postalo pomembno kmetijsko območje. Danes so nad njo navdušeni predvsem ljubitelji narave in miru. Zapeljali se bomo po regionalni cesti, se ustavili za kakšen foto postanek (soline, školjčišča, ostanki zapuščenih farm in opatij,…) ter si ogledali muzej o tem področju. Skupno kosilo na turistični kmetiji, nato vožnja do Maribora, kamor bomo z vmesnimi postanki predvidoma prispeli okoli 1. ure naslednjega dne.
*Legenda vključenih obrokov: Z – zajtrk, K – kosilo, V – večerja
CENA:
660 EUR Pri najmanj 40 potnikih
690 EUR Pri najmanj 35 potnikih
725 EUR Pri najmanj 30 potnikih
Cena vključuje: avtobusni prevoz, cestnine in parkirnine, nočno ladijsko vožnjo Dubrovnik – Bari v dvoposteljnih kabinah, večerjo in zajtrk na ladji, 4 nočitve s polpenzioni (zajtrk, večerja) v hotelih 3* in 4*, 3 kosila v restavracijah (Matera, Lecce, Comacchio), obvezni lokalni vodenji v Dubrovniku in Materi, strokovno slovensko vodenje, organizacijo potovanja in DDV po ZDDV.
Cena ne vključuje:
• Vstopnin po programu (Casa Grotta v Materi, muzej v Alberobellu, Castel del Monte z vodenjem, lokalni avtobus do gradu Castel del Monte, muzej v Comacchiu, prispevek za ogled cerkva), ki skupaj znašajo okoli 30 EUR.
• Doplačila za enoposteljno sobo in enoposteljno kabino na ladji – 120 EUR.
PRIJAVA IN PLAČILO: Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest oz. najkasneje do petka, 8. maja 2020. Ob prijavi je treba plačati varščino (250 EUR) in morebitno zavarovanje odpovedi – odstopnino (30 EUR). Preostanek plačila tri tedne pred odhodom oz. po dogovoru.
Plačilo je treba poravnati:
• preko E-banke ali položnice na TR: SI56 6100 0000 6058 870 (Referenca SI00 12102020)
• z gotovino na sedežu Agencije M (od ponedeljka do petka med 9. in 12. uro ter 13. in 16. uro)
ODSTOPNINA: Zavarovanje morebitne odpovedi v primeru dokumentirane višje sile (bolezen/smrt potnika ali člana ožje družine). Če se za odstopnino ne bi odločili, veljajo za odpoved Splošni pogoji Agencije M.
MOREBITNA ODPOVED POTOVANJA ALI SPREMEMBA CENE se izvajata v skladu z 900. in 902. členom Obligacijskega zakonika. Splošni pogoji poslovanja Agencije M so sestavni del programa. Na voljo so na sedežu in na spletni strani agencije.