Kar je svojčas razdvajalo, danes združuje. Nova Gorica bo v povezavi z italijansko Gorico leta 2025 nosila naziv Evropske prestolnice kulture (EPK). Mesto, ki je bilo po vojni osnovano po zamisli Edvarda Ravnikarja kot primer modernega idealnega mesta in naj bi postalo socialistična izložba na zahod, danes navdušuje s svojo mladostno živahnostjo, pestro kulturno ponudbo, zanimivo zgodbo urbanizma ter s čezmejnim sodelovanjem, kar je bila formula za uspeh pri kandidaturi za naziv EPK. Zapeljali se bomo tudi na t.i. Miren Kras, kjer bomo vstopili v galerijo našega svetovno znanega umetnika in industrijskega oblikovalca Oskarja Kogoja ter na Cerju ob lepem vremenu uživali ob izjemnih razgledih od Julijskih Alp do morja.

“Idealno mesto” NOVA GORICA (EPK 2025) – Galerija OSKARJA KOGOJA – CERJE

Četrtek, 10. junij 2021

Odhod avtobusa ob 7. uri izpred avtobusne postaje v Mlinski ulici v Mariboru in vožnja mimo Ljubljane po Vipavski dolini do Nove Gorice. Leta 2025 bo mesto nosilo naziv EPK, kar mu bo ponudilo priložnost, da se tudi širše turistično predstavi. Zaradi mladosti mesta je Nova Gorica prevečkrat neupravičeno spregledana. Edinstven je njen povojni nastanek, urbanistična zasnova, geografska umeščenost. Samo korak čez mejo je Gorica (Gorizia), ki jo je 6. pariška mirovna konferenca dodelila Italiji, s čimer je velik del slovenske Goriške, Posočja in Spodnje Vipavske doline zgubil svoje središče. Mesti sta danes povezani s Trgom Evrope, ki je simbol odpravljanja meja in evropskega združevanja, sedaj pa sta mesti naredili korak naprej pri povezovanju še na kulturnem področju. Kosilo v restavraciji nad Novo Gorico. Popoldan nadaljujemo na področje t.i. destinacije Miren Kras. V vasi Miren se bomo ustavili v galeriji našega svetovno znanega umetnika in industrijskega oblikovalca Oskarja Kogoja. Prodajno galerijo in stalno zbirko vodita njegovi hčeri, umetnik pa v Mirnu tudi živi in dela. Njegovi izdelki, za katere navdih črpa pretežno iz narave in slovenske dediščine, potujejo po celem svetu tudi kot protokolarna darila naše države. Nadaljujemo na rob kraške planote, kjer se ponosno dviga razgledni vrh Cerje. Danes ta pokrajina ne bi mogla biti bolj spokojna, a pred stoletjem je bila prizorišče krute soške fronte, na kar še danes spominjajo vojaški jarki, zatočišča, spominke poti. Na vrhu stoji 25 metrov visok Pomnik miru, postavljen v spomin vsem braniteljem slovenske zemlje. V njem se v sedmih nadstropjih razprostira zanimiv pregled slovenske zgodovine. Na vrhu je razgledna ploščad, od koder v lepem vremenu pogledi potujejo do Jadranskega morja, Furlanske nižine, Krasa, Julijskih Alp in Vipavske doline. Po ogledu vožnja proti domu in prihod v Maribor okoli 21.30 ure.

*Vrstni red ogledov se lahko zaradi sprememb okoliščin pri ponudnikih spremeni.

CENA:

95 EUR Pri najmanj 20 potnikih

Cena vključuje: avtobusni prevoz, cestnine in parkirnine, strokovno lokalno vodenje po Novi Gorici, strokovno lokalno vodenje po Pomniku miru na Cerju, kosilo v restavraciji, ogled galerije Oskarja Kogoja (vstop je brezplačen; za morebiten nakup prejmete 10 % popust), spremstvo, organizacijo izleta, ddv po Zddv.

PRIJAVA IN PLAČILO:

Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest oziroma najkasneje do torka, 1. junija 2021. Ob prijavi je treba poravnati ceno celotnega izleta (95 EUR) in morebitno odstopnino (10 EUR).

!!! Zaradi prilagojenega načina dela agencije je plačilo treba poravnati:

  • Preko E-banke ali položnice na TR: SI56 6100 0000 6058 870 (Referenca SI00 10062021).
  • Z gotovino na sedežu Agencije M po individualnem dogovoru (agencija posluje po prilagojenem delovnem času; prosimo, da preverite kdaj smo v pisarni).
  • Z mobilno banko na telefonu; poslikajte QR kodo, vnesete želen znesek, po potrebi prestavite rok plačila.

!!! UKREPI POVEZANI Z EPIDEMIJO COVID-19: Natančno spremljamo vse epidemiološke ukrepe, nasvete in pogoje ob potovanjih. Ker imamo v programih vključene pogostitve v gostinskih lokalih (notranjost ob slabem vremenu) morajo gosti izpolnjevati PCT pogoj (prebolevnost, cepljenje ali negativen test). Natančna navodila in informacije v zvezi s tem boste prejeli v sporočilu o odhodu, seveda smo vam za vse informacije na voljo.

ODSTOPNINA: Zavarovanje morebitne odpovedi v primeru dokumentirane višje sile (bolezen/smrt potnika ali člana ožje družine). Če se za odstopnino ne bi odločili, veljajo za odpoved Splošni pogoji Agencije M.

MOREBITNA ODPOVED POTOVANJA ALI SPREMEMBA CENE se izvajata v skladu z 900. in 902. členom Obligacijskega zakonika. Splošni pogoji poslovanja Agencije M so sestavni del programa. Na voljo so na sedežu in na spletni strani agencije.